Жадни за знания и винаги в готовност за игри – такива са повечето деца, особено мъниците между 5 и 8 години. Сигурни сме, че родителите и учителите ще потвърдят – да съчетаеш учението и игрите в едно е съвсем нелека задача. За целта ти трябва някой, който е по детски любознателен и игрив, някой който да въвлече децата в забавна и ангажираща вниманието им дейност. Някой като Любка Любопиткова, главната героиня на приказката-игра “Кой светна луната?“ – първата част от поредицата мобилни приложения „Туй-Онуй“, създадена от илюстратора Мая Бочева и TAT Creative.

Необятното любопитсво на Любка

В основата на приказката е малката Любка Любопиткова, която обожава да задава въпроси на своята Баба. Тя пък от своя страна има всички отговори, които прилежно пази в голямата си, древна книга „Туй-Онуй“. Всички отговори в книгата са приказки, а Туй-Онуй е всъщност приказният свят, в който чудати създания се грижат за всичко случващото се около нас.

lubka koj svetna lynata

Бабата на Любка

Първият въпрос на Любка (съответно първата част на приказката) е „Кой светна луната?“. В приказката-отговор, Бабата на Любка разказва за добрата вещица Звездна, която пътешесетва, летейки през небето. Звездна трябва да премине през три препятствия, за да стигне до къщичката си. Там тя светва лампата и луната засиява – защото процепът на вратата на къщата е във формата на луна.

Това обяснение за съществуването на луната се заиграва по-скоро с митологията, отколкото да дава точна научна обосновка, като по този начин стимулира творческата сила и въображението на децата. Въпреки това в приказката-игра изобилства от съвсем точни познания под формата на игри като писане на думи, подреждане на цифрите на часовника, откриване на предмети. Различните типове игри помагат за възпитаването на различни качества у децата – ловкост, наблюдателност, креативност. „Кой светна луната?“ е толкова богата на действие и детайли, че децата с интерес и удоволствие играят на приложението многократно. Разбира се, заслугата е и на фантастичните герои на приказката. 

lubka koj svetna lynata

Вещицата Звездна

Чудатите създания на Туй-Онуй

Входът към играта е Любка Любопиткова, главната героиня на „Кой светна луната?“, която се харесва еднакво и на момиченцата, и на момченцата. Също като Алиса, Любка е отворена към света и жадна за отговори и всякакви чудати приключения. Любопитството на Любка е неизчерпаемо, но за щастие нейната мила и обична Баба е винаги готова да отговори на въпросите й, с помощта на книгата си „Туй-Онуй“.

Водачът на децата в света на „Туй-Онуй“ е Калинковец. Малък, но смел, Калинковец въвежда децата в приказката, обяснява им правилата на различните герои и ги запознава с другите герои. Главната героиня на първата приказка е добрата вещица Звездна. За разлика от други вещици, Звездна е забавна и шантава. Тя обича да пътува в небето, яхнала метлата си, а децата я следват във всяко едно приключение или игра. Звездна, също като останалите създания от Туй-Онуй, се грижи за това нещата около нас да се случват. В този смисъл Звездна е истинска вещица – тя е „веща“, има дълбоки и древни знания, които използва на практка, за да помага на другите хора. 

kalinkovec_2Калинковец

С помощта на Любка, нейната баба и останалите фантастични създания от света на Туй Онуй, децата не просто никога не скучаят, а развиват ценни качества и умения. И всичко това се случва не насила и по задължение, а по собствено желание, именно защото е под формата на игра и във фантастичния свят на въображението. 

Може да се запознаете с Любка като свалите “Кой светна Луната?” в  AppleStore или GooglePlay