Да бъдеш мобилен или да не бъдеш мобилен? Този въпрос продължава да измъчва родители и учители по отношение на малките деца и техния достъп до мобилни устройства и технологии. За мнозина децата трябва да се пазят от таблети и телефони до колкото се може по-късна възраст, а в мобилните приложения те виждат заплаха към интелектуалното развитие на децата. Нещо повече – противниците на използването на мобилни устройства от малки деца виждат потенциална възможност те да се пристрастят и бъдещето им да бъде опропастено завинаги.

Привържениците на образователните приложения от своя страна контрират, че светът в който живеем би бил невъзможен без мобилните технологии. В крайна сметка и родителите, и учителите прекарват голяма част от деня си на смартфона или пред лаптопа. Децата забелязват това и съвсем естествено искат да направят същото.

Технологичният напредък не е вирусна инфекция, а част от времето ни, и упоритите опити да изхвърлим технологиите от живота на децата е нерелевантен. Въпросът е по-скоро как да включим употребата на мобилни устройства в ежедневието на малките любознателници, за да имат те най-благоприятен ефект към тяхното развитие.

мобилни технологи децаУМЕРЕНА ТЕХНОЛОГИЧНА ДИЕТА

Истината е някъде там, по средата – в здравословното, балансирано и осъзнато включване на технологиите в израстването на децата. Да избягваме приложенията само заради носталгията по доброто старо време може да ни попречи да разпознаем важни образователни ползи на мобилните технологии.

Както знаем, малките деца възприемат най-бързо и съответно се учат най-бързо. Образователните приложения могат да възпитат у тях ценни качества като ловкост, наблюдателност, креативност. Всички тези умения отсъстват при една „по-безопасна“ дейност като пасивното гледане на телевизия. В този смисъл мобилните приложения са далеч по-активна дейност, отколкото предполагаме.

Разбира се, включването на мобилни приложения в ежедневието на децата не означава да ги заключим между четири стени и да ги лишим от спорт, разходки и забавления сред природата. Това обаче зависи от родителите и до каква степен участват те в ежедневието на малките.

Свали от iTunes

МАМА, ТАТКО И АЗ

Много хора погрешно възпремат игрите на таблета или телефона като „занимавка“ за детето, с чиято помощ родителят ще бъде оставен на мира. Всъщност, също както с всяка друга физическа дейност, участието на родителя е повече от добре дошло. Мама и татко могат допълнително да стимулират образователния процес на детето като му задават въпроси или съответно му отговарят, докато то играе на някое образователно приложение.

Също така, именно от родителите зависи дали присъствието на мобилните приложения в ежедневието на детето ще бъде в здравословната си норма. Вместо напълно да забранят детето да докосва таблета или смартфона, родителите могат да му позволят да играе, но умерено и с ясни и конкретни правила за времето и продължителността на игрите.

Колкото до притесненията на много родители и учители, че виртуалното пространство крие само опасности – всъщност виртуално означава „въображаемо“. Виртуалните игри са също толкова безопасни, колкото и други дейности, стимулиращи въображението. Нещо повече – „важно е да се осъзнае, че не броят на устройствата в класната стая, а тяхната ефективна употреба е това, което следва да бъде цел, когато разглеждаме взаимовръзката “обучение – технологии”, както отбелязва Ивелина Атанасова, идеолог и организатор на Digital Kidz.

мобилни технологи деца

И не на последно място – с или без мобилни приложения, най-важна и решаваща за израстването на детето е семейната среда. Игрите на таблета не могат да заменят родителското внимание. Също така те не биха могли да опорочат израстването на едно дете, което има спокойно и обичащо семейство.

Когато родителят е на линия да общува, да играе и да отговаря на десетките въпроси, изникващи в главата на детето, играта на таблета или телефона е само поредната споделена дейност, част от здравословното израстване на детето. Ако сте родител и искате да споделите още една забавна активност с вашето дете – може да откриете “Кой светна луната?” в AppStore и GooglePlay.