Как да отговаряме на детските въпроси?

Първите години на родителството несъмнено са доста интензивни, но ако всичко протича в границите на нормалното, младите родители не са представени пред кой знае какви изненади. Всичко е въпрос на любов, грижа и няколко стотин памперса. Истинското родителство започва с първата въпросителна – какво, как и най-вече защо. Това е и интересната част. Как ще отговорите на нестихващите въпроси на своето дете и има ли всъщност правилни и неправилни отговори.

КОЙ? КАКВО? КЪДЕ? КОГА? ЗАЩО?

Детските въпроси са необятни. Те могат да бъдат смешни или сериозни, но са винаги невинни, израз на неподправеното детско любопитство.  Независимо дали въпросът е за това откъде се е появило братчето или къде е отишъл дядо, защо има сезони или къде живеят слоновете, всеки детски въпрос заслужава да му отделите нужното внимание.

iTuens_banner

Понякога родителите се притесняват и дори изплашват от детските въпроси и съвсем естествено решават да ги игнорират или отложат във времето. Няма формула за това какво трябва да отговаряте на децата си, но определено има няколко неща, които е добре да помните за следващия път, когато вашето дете ви изненада с въпросите си.

  1. Съобразявайте се с възрастта.

Отговорът, който ще дадете на въпроса на своята 5 годишната си дъщеря, не е същият, който ще дадете на 10 годишния си син, например. Особено когато става дума за неудобни теми като секс, смърт, алкохол, дори наркотици. Бъдете честни с детето си, но и не го обременявайте с прекалено информация, неподходяща и несмилаема на съответната възраст.

      2. Казвайте истината и само истината.

Няма смисъл да лъжете детето си. Ако то ви попита откъде идват бебетата и вие отбиете номера с щъркела, който ги носи във вързопчето си, след няколко години ще трябва да отговаряте на въпроса защо лъжете. Не подценявайте децата, а вместо това им поднесете истината по лесен за възприемане начин.

      3. Не отбягвайте въпросите.

Децата обичат да задават въпроси за всичко. Дори и понякога да се чувствате неподготвени, не игнорирайте любопитството на детето си. Дори и да нямате готов отговор на всеки въпрос, по-добре обсъдете темата със сина си или дъщеря си. Така градите връзката помежду си и стимулирате децата да разсъждават сами.

    4. Не се страхувайте, ако не знаете.

Вие сте човек, а не уикипедия. Не се страхувайте, че може да не отговорите на въпросите на децата по най-правилния начин. Всъщност по-важното е, че с всеки въпрос и последвал отговор, вие инвестирате в отношенията си, градите доверие и подобрявате комуникацията между родител и дете, която е всъщност най-ценният и влиятелен фактор за бъдещето развитие на децата.

    5. Бъдете добри слушатели.

Всеки родител обожава, когато детето му изръсва по някой забавен „бисер“, с който той може да се похвали пред семейството и приятелите. Умението да слушаш е качество, което родителите трябва да развият наред със своите деца. Бъдете търпеливи слушатели на децата си и бъдете винаги в готовност да се включите с отговори или пък с въпроси.

А ако искате да добавите още един забавен начин да стимулирате въображението на децата си и заедно да намерите отговорите на различни въпроси, може да го направите като си свалите образователното приложение „Кой светна луната?“ от Apple Store и Google Play.

А кои са най-забавните въпроси, които ви е задавало вашето дете? Споделете ни!